Zorg voor bewegen

Adres:

Akerdijk 235, 1171 RA Badhoevedorp

Actief blijven en leren omgaan met pijn

De invloed van chronische pijn

Pijnklachten die langer dan 3 maanden aanwezig zijn, worden chronishe pijnklachten genoemd.  Soms is er een duidelijke verklaring voor de pijn, maar vaak is er - ondanks veel medisch onderzoek - geen verklaring voor. Het weefstel hersteld zich, maar de pijnklachten blijven. Ook kunnen de pijnklachten zich gaan uitbreiden en andere klachten met zich mee nemen als vermoeidheid en slaapproblemen.

Chronische pijn komt veelvuldig voor en kan beinvloeden hoe je je kwaliteit van leven ervaart. Langdurige chronische pijnklachten zijn van invloed op je werk, relaties en hobby's. Naast veel lichamelijk ongemak nemen de klachten vaak negatieve gedachten en gevoelens met zich mee: onzekerheid over de pijn, wat er aan de hand is en hoe lang het nog gaat duren. Ook kun je er prikkelbaar van worden, omdat het niet opschiet. Je kunt je ook zorgen maken of je wel kunt blijven werken en of je nog meer kunt doen (naast alles wat je al gedaan hebt).

 

Bekijk hier de voorlichtingsfilm van het netwerk chronische pijn over de behandeling van chronische pijn en voor wie de behandeling bedoeld is.

 

Behandeling volgens het chronisch pijn protocol

Bij de behandeling volgens het chronisch pijn protocol wordt er gekeken wat de chronische pijn en de gevolgen daarvan voor je betekenen en op welke manier je hiermee anders kunt omgaan. Het uitgangspunt is dat je zelf invloed leert uitoefenen op de pijn en beter kunt functioneren. Het uiteindelijke doel is dat je een betere kwaliteit van leven ervaart.

Mogelijke behandeldoelen:

  • Begrijpen hoe pijn werkt
  • Leren hoe je zelf invloed op de pijn kunt uitoefenen
  • Evenwicht belasting - belastbaarheid
  • Lichaamsbewustwording / ontspanning

Samen met de therapeut werk je aan de door jezelf gestelde doelen en het verbeteren van vaardigheden dit ondersteunen. Belangrijk is dat je je bewust wordt van jouw eigen mogelijkheden en het vertrouwen in je eigen lichaam weer hervindt. Kijk naar het voorlichtingsfilmpje op deze pagina als je meer wilt weten over de behandeling van chronische pijn vanuit het chronisch pijn netwerk.

Pauline Suyl is aangesloten bij het netwerk chronische pijn en werkt volgens het chronisch pijn protocol.

 


Samen in beweging naar beter.

Het Netwerk Chronische Pijn bestaat uit oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met chronische pijn. Alle oefentherapeuten volgen een eenduidige behandelwijze, vastgelegd in het Chronisch Pijn Protocol.

Netwerk Chronische Pijn logo

Meer informatie: netwerkchronischepijn.nl


Informatiefilmpje over chronische pijn

Vaak is het onduidelijk wat chronische pijn is en wat er op van invloed is. Je moet de pijn accepteren en er mee leren leven, hoor je. Maar toch blijf je je afvragen wat er met je lichaam aan de hand is. Recent wordt steeds duidelijker dat chronische pijn 'overgevoeligheid' van de hersenen is en verschilt van acute pijn. Hoe chronische pijn verschilt van acute pijn en wat je er aan kunt doen, wordt heel mooi duidelijk gemaakt in dit korte filmpje hieronder: Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten (met Nederlandse ondertiteling).

Pijn begrijpen in minder dan 5 minuten

Meer verdiepende informatiefilmpjes (zonder Nederlandse vertaling) over pijn van Chronic Pain Australia kun je hier vinden:

Understanding Pain: Brainman chooses

Pain is a construct of the brain

Vergoeding

De behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en is afhankelijk van welk pakket je hebt afgesloten voor paramedische zorg. Zie ook: vergoedingen verzekeraar.