Zorg voor bewegen

Adres:

Akerdijk 235, 1171 RA Badhoevedorp

Als je niet goed kunt slapen ...

Slaapproblemen

Soms kun je niet lekker slapen, omdat het te warm is, omdat je over iets blijft nadenken of omdat je je niet prettig voelt. Maar je kunt ook veel langer last van slaapklachten hebben. Je kunt niet goed inslapen of doorslapen, je wordt te vroeg wakker of een combinatie van dit alles. Als je hier minstens drie keer per week gedurende drie maanden last van hebt, spreek je van een slaapprobleem: insomnie. Dit is een probleem als je het zelf zo ervaart en het gevoel hebt dat je minder goed kunt functioneren.

 

Slaapproblemen

Wie een langere tijd niet goed slaapt, kan naast vermoeidheid ook klachten ervaren als overmatige slaperigheid overdag, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, meer piekeren en een moedeloos of rusteloos gevoel. Dan kan het steeds zwaarder worden om goed de dag door te komen. Het heeft gevolgen voor je werk, je relaties, hobby en sport. Je kunt ook van alles al hebben geprobeerd, maar wat je ook probeert het lukt je niet om weer een goed slaapritme te vinden.

Slaap heeft een belangrijke functie voor je leervermogen, je geheugen en je fysieke herstel. Als je langdurig gebrek aan slaap hebt, dan kan dat de risico’s op verschillende aandoeningen doen toenemen, zoals hart- en vaatziekten, obesitas, suikerziekte type 2, angststoornissen, depressie en dementie. Slaapgebrek op langere termijn kan je dagelijks functioneren belemmeren en daarnaast de gezondheid behoorlijk ondermijnen.

Hoe kun je met slaapproblemen omgaan?

Slaapoefentherapie is een laagdrempelige behandeling van 'zachte' slaapproblemen als insomnie en bioritme problematiek. Het is een individuele aanpak, waarbij zowel de dag als de nacht in een 24 uurs aanpak onder de loep worden genomen en gewerkt wordt aan de duur, de kwaliteit en het tijdstip van de slaap. Daarbij wordt gezocht hoe je de vicieuze cirkel van de slaapproblemen kunt doorbreken.

Vaak is er niet een enkele oorzaak van de slaapproblemen, maar spelen er allerlei factoren mee die het slaapprobleem eerst uitlokken en dan in standhouden. Die factoren zijn heel divers, zoals werkzaamheden tot laat in de avond, zorg voor anderen (kinderen), wisselende roosters, lawaai, de overgang, een depressieve stemming, langdurig piekeren, enz. Die factoren kunnen weer allerlei gevolgen met zich meenemen, waardoor er een heel samenhang van verstorende factoren optreedt.

De behandeling bestaat uit een combinatie van (cognitief) gedragsmatige, lichaamsgerichte, 'slaaptheoretische' en 'slaaptechnische' manieren om beter met de slaapproblemen om te gaan:

  • inzicht in (bio)ritmen
  • inzicht in eigen slaapgedrag
  • slaaphygiene
  • planning en dagindeling
  • ontspannings- en ademhalingsoefeningen om beter in slaap te vallen
  • reguleren van stress en onrustige gevoelens
  • aanpak van storende gedachten
  • samenhang van slaapgedrag en levenstijl

Pauline Suyl is slaapoefentherapeute. Zij behandelt mensen met slaapklachten vanuit de aanpak vanuit het netwerk slaapoefentherapie.

 


Slaapoefentherapie is een eerstelijns, laagdrempelige, landelijke en uniforme aanpak voor patienten met chronische (gedrags-) insomnie en / of bioritme problematiek, middels de EB cognitieve gedragstherapie voor insomnie.

Logo Slaapoefentherapie

Meer informatie: slaapoefentherapie.nl


 

Psychosomatische oefentherapie

Aangezien de samenhang van slaapproblemen er voor iedereen anders uitziet, is de aanpak van de behandeling individueel en kan het accent op verschillende dingen liggen. Wie het gevoel heeft dat de slaapproblemen vooral samenhangen met stress of angstklachten, kan een behandeling met psychosomatische oefentherapie overwegen.

Slaapapnoe

N.B. : Het gaat hierbij niet om slaapapnoe klachten, deze worden gediagnosticeerd en behandeld in een slaapcentrum. Als je het vermoeden hebt dat je slaapapnoe hebt (vaak hoor je dit van een ander die naast je slaapt, er is ook een vragenlijst voor het risico op apnoe klachten) dan is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Wel kan eventueel nazorg worden geboden (na de behandeling in het slaapcentrum).

Vergoeding

De behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor oefentherapie Mensendieck. Het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt, is afhankelijk van het pakket dat je hebt afgesloten voor paramedische zorg. Zie ook: een lijst van aanvullende verzekeringen.